ΥΛΙΚΑ (για 40 κομμάτια)
- 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης την οποία έχουμε περάσει στα γρήγορα από επεξεργαστή τροφίμων
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα πεκάν
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα
- 2 κουταλιές σούπας λιναρόσπορο ή φύτρο σιταριού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κοφτό κουταλάκι αλάτι
- 2/3 φλιτζανιού φιστικοβούτυρο
- 1/2 φλιτζάνι χουρμάδες ψιλοκομμένους ( βγαίνουν περίπου 6 έως 8 χουρμάδες)
- 1/4 φλιτζανιού μέλι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 φλιτζανιού νερό
- 3/4 φλιτζανιού σουσάμι
- Αρχικά τοποθετούμε τις νιφάδες της βρώμης και τα καρύδια σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σωτάρουμε για περίπου πέντε λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η βρώμη να αποκτήσει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα και να αναδυθεί το άρωμά της. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον λιναρόσπορο, την κανέλα, το αλάτι και ανακατεύουμε το μείγμα.
- Τοποθετούμε ξανά το τηγάνι (άδειο) σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο, τους χουρμάδες, το μέλι, τη βανίλια και το νερό.
- Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα.
- Με μια λαστιχένια σπάτουλα, ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τις νιφάδες βρώμης και τα καρύδια.
- Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να δέσουν τα υλικά και στη συνέχεια περιμένουμε για 5 έως 10 λεπτά να κρυώσει το μείγμα για να μπορούμε να το πλάσουμε.
- Τοποθετούμε το σουσάμι σε ένα ρηχό μπολ. Παίρνουμε ποσότητα ίση με μια κουταλιά της σούπας για κάθε μπουκιά ενέργειας και πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια. Έπειτα κυλούμε τα μπαλάκια μέσα στο σουσάμι έτσι ώστε να καλυφθούν τελείως από αυτό.
- Πριν σερβίρουμε τα βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες (ή για 45 λεπτά στην κατάψυξη). Οι μπουκιές ενέργειας που φτιάξαμε διατηρούνται σε δοχείο με καπάκι μέσα στο ψυγείο για μια εβδομάδα.