ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ (για 24 ΜΠΑΡΕΣ)

  • 1 1/2 φλυτζάνι ολόκληρα ωμά κάσιους
  • 1 1/2 φλυτζάνι ολόκληρα ωμά αμύγδαλα
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ωμά καρύδια πεκάν
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 φλιτζάνι κολοκυθόσπορους
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζανιού μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 30 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου. Παίρνουμε ένα ταψί 23 x 33 εκατοστά, στρώνουμε σε αυτό μια λαδόκολλα και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα κάσιους, τα αμύγδαλα, τα πεκάν, τα καρύδια και τους κολοκυθόσπορους.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και την κανέλα σε μια κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν η ζάχαρη λιώσει τελείως και το σιρόπι αρχίσει να αφρίζει κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπόλ με τους ξηρούς καρπούς.  Ανακατεύουμε αμέσως το μείγμα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να βραχούν καλά όλοι οι ξηροί καρποί. Τέλος το ρίχνουμε στο ταψί και το πατάμε από πάνω με μια λαδόκολλα για να απλωθεί καλά.

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 20 λεπτά έως ότου η επιφάνεια του μείγματος πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 45 λεπτά.

Ξεφορμάρουμε το μείγμα τραβώντας τη λαδόκολλα από τις άκρες της. Κόβουμε σε 24 μπάρες.  Απλώνουμε τις μπάρες έτσι ώστε να υπάρχει κενό ανάμεσά τους.  Έπειτα, σπάμε σε κομμάτια 30 γραμμάρια κουβερτούρας, τη λιώνουμε σε μπεν-μαρί και γαρνίρουμε με αυτή τις μπάρες. Αφήνουμε τη σοκολάτα να στεγνώσει πολύ καλά πριν αποθηκεύσουμε τις μπάρες. Τις Φυλάσσουμε σε δοχείο φαγητού που κλείνει αεροστεγώς σε θερμοκρασία δωματίου για μια εβδομάδα ή τις διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι και ένα μήνα.