Υλικά για 6 άτομα

  • 2 φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι

  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κρέατος

  • 2 κ. σ. μαύρες σταφίδες

  • 2 κ. σ. ανάλατα αμύγδαλα

  • 100 γρ. ψίχα από ανάλατα κελυφωτά φιστίκια

  • 4 κ. σ. βούτυρο

  • 1 κ. κ. καρδάμωμο, σε σκόνη

  • 1 κ. κ. κανέλα, σε σκόνη

  • 1 κ. κ. μπαχάρι σε σκόνη

  • 1 κ. κ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

  • αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε το ρύζι με χλιαρό νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει σε σουρωτήρι. Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε λίγο χλιαρό νερό. Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα. Καβουρντίζουμε αμύγδαλα και φιστίκια μαζί, κρατώντας λίγα φιστίκια για το στόλισμα. Προσθέτουμε τις σταφίδες και το καρδάμωμο στο τηγάνι και 5 λεπτά αργότερα τα απομακρύνουμε από τη φωτιά. Βάζουμε το ζωμό να πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι, στα 5 λεπτά χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το περιεχόμενο του τηγανιού, πασπαλίζοντας με κανέλα και περιχύνοντας με βούτυρο. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, με μισο-σκεπασμένο το σκεύος. Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά, το καλύπτουμε με πετσέτα, σκεπάζουμε πάλι με το καπάκι κι αφήνουμε να τραβήξει για 15 λεπτά. Πασπαλίζουμε με μπαχάρι και πιπέρι, ρίχνουμε σε λοφάκι το πιλάφι σε πιατέλα και το στολίζουμε με τα φιστίκια.