ΥΛΙΚΑ (για 10-12 άτομα)

Φρυγμένο μείγμα μπαχαρικών

  • 1 κουταλιά σούπας ολόκληρο σπόρο κόλιανδρου ή 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι σε κόκκους ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι σε σκόνη
  • 8 ολόκληρα γαρίφαλα ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

 Σπόροι κολοκύθας

  • 1 λίτρο νερό
  • 1 αλάτι κουταλάκι του γλυκού
  • 1 κουταλιά λάδι κανόλα
  • 1/2 αλάτι κουταλάκι του γλυκού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού από το φρυγμένο μείγμα μπαχαρικών

 Σούπα

  • 1 κουταλιά λάδι canola για την επικάλυψη των λαχανικών
  • 1 κολοκύθα 5 κιλών κομμένη στη μέση με τους σπόρους την οποία έπειτα θα κόψουμε σε φέτες
  • 2 καρότα αποφλοιωμένα και κομμένα στη μέση κατά μήκος
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 1 σέλινο σε φέτες
  • 1/2 αλάτι κουταλάκι του γλυκού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού από το φρυγμένο μίγμα μπαχαρικών
  • 2-3 φλιτζάνια νερό
  • 1/4 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα (προαιρετικό)

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Μείγμα Φρυγμένων Μπαχαρικών

  1. Σε ένα μύλο μπαχαρικών αλέθουμε το ολόκληρο κόλιανδρο, το πιπέρι και το σκόρδο. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε την κανέλα και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, ενώ ανακατεύουμε για περίπου 2-3 ​​λεπτά.
  2. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για να κρυώσει έτσι ώστε να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε στη σούπα και στους κολοκυθόσπορους.

 

Σπόροι κολοκύθας

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
  2. Ρίχνουμε ένα λίτρο νερό με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μια κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία.
  3. Αφαιρούμε τους σπόρους από την κολοκύθα, αφού τους διαχωρίσουμε καλά και τους σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Τους στραγγίζουμε και τους στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας.
  4. Ψεκάζουμε τους σπόρους με το λάδι. Ρίχνουμε το αλάτι και το μείγμα καρυκευμάτων έτσι ώστε να καλυφθούν καλά. Τους τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα και είναι έτοιμοι για ψήσιμο.
  5. Ψήνουμε τους κολοκυθόσπορους για 30 λεπτά ανακατεύοντας περιστασιακά.
  6. Αυξάνουμε τη θερμότητα στους 190 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

 

Σούπα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Kελσίου.
  2. Λαδώνουμε ελαφρά τις φέτες της κολοκύθας και τις τοποθετούμε (με την πλευρά της φλούδας να ακουμπάει στο ταψί) στο ταψί μαζί με τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλινο.
  3. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά και αφαιρούμε όλα τα υλικά εκτός από την κολοκύθα. Μαγειρεύουμε την κολοκύθα άλλα για άλλα 10-15 λεπτά ή έως ότου να γίνει τρυφερή η σάρκα της. Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο, περιμένουμε να κρυώσει λίγο.
  4. Τοποθετούμε όλα τα ψημένα λαχανικά σε ένα μπλέντερ.
  5. Zεσταίνουμε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον πουρέ λαχανικών, το αλάτι και 2 κουταλάκια του γλυκού από το μείγμα των φρυγμένων μπαχαρικών.
  6. Προσθέτουμε αρκετό νερό (περίπου 2-3 φλιτζάνια) στον πολτό έτσι ώστε να τον αραιώσουμε και να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά. Σερβίρουμε γαρνίροντας με τους ψημένους κολοκυθόσπορους και μαϊντανό προαιρετικά.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​άνηθο ή 1 κουταλάκι αποξηραμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας και 2 κουταλάκια του γλυκού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι ακατέργαστο αλάτι kosher
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι για γεύση
  • 600 γραμμάρια μπακαλιάρου ή ιππόγλωσσου, κομμένα σε 4 μερίδες
  • 4 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες
  • 500 γραμμάρια σπανάκι baby
  • Φέτες λεμονιού για γαρνιτούρα

 

 

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 400 ° F. Στρώνουμε ένα φύλλο ψησίματος και ψεκάζουμε με λάδι έτσι ώστε να καλυφθεί η επιφάνειά του.
  2. Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ τα αμύγδαλα, τον άνηθο, 1 κουταλιά λάδι, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε τα ψάρια στο έτοιμο φύλλο ψησίματος και απλώνουμε σε κάθε μερίδα 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα. Μοιράζουμε το μίγμα αμυγδάλων στις μερίδες, πιέζοντάς το πάνω στη μουστάρδα.
  3. Ψήνουμε το ψάρι μέχρι να γίνει αδιαφανές στο κέντρο, περίπου 7 έως 9 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του.
  4. Παράλληλα, ζεσταίνουμε τα υπόλοιπα 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι σε μια γάστρα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να αρωματιστεί χωρίς όμως να αποκτήσει καφέ χρώμα, για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ανακατεύουμε το σπανάκι, το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Πασπαλίζουμε με πιπέρι. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά και σβήνουμε το σπανάκι, για 2 έως 4 λεπτά. Σκεπάζουμε με καπάκι για να κρατηθεί ζεστό. Σερβίρουμε τα ψάρια με σπανάκι και προσθέτουμε και φέτες λεμονιού, εφ’ όσον το επιθυμούμε.

Συστατικά

  • 1 φλιτζάνι καρύδια
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γ αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 3/4 φλιτζανιού ξινόγαλα
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.σ. λιωμένο ανάλατο βούτυρο
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 2 αυγα
  • 1 φλιτζάνι μύρτιλα
  • 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη για το γλάσο
  • 2 κ.σ. Χυμός λεμονιού για το γλάσο

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
  2. Απλώνουμε μια στρώση καρυδιών σε φύλλο ψησίματος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά. (Τα παρακολουθούμε σχολαστικά γιατί μπορεί να καούν.) Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Βάζουμε σε ένα μπολ το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα κα το αλάτι και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
  4. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, το βουτυρόγαλα, τα αυγά, τη βανίλια, το λιωμένο βούτυρο και το λάδι.
  5. Χύνουμε τα υγρά συστατικά στο μπολ με τα ξηρά προσεκτικά χωρίς να τα ανακατέψουμε ιδιαίτερα. Αλευρώνουμε τα μύρτιλα και τα ψιλοκομμένα καρύδια και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
  6. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 10 επί 20 εκατοστά και έπειτα ρίχνουμε το μείγμα μέσα σε αυτό. Ψήνουμε για 55-60 λεπτά. Εναλλακτικά, βουτάμε μια οδοντογλυφίδα στο μείγμα. Όταν βγαίνει καθαρή σημαίνει ότι το κέικ είναι έτοιμο. Βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει για 20 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.
  7. ΓΛΑΣΟ:  Ανακατεύουμε καλά την άχνη ζάχαρη με το του χυμού λεμονιού και αλείφουμε το μείγμα επάνω στο κέικ όσο είναι ακόμη ζεστό. 

Συστατικά (για 4 άτομα)

φυτικό λάδι της προτίμησης σας

1 κουτ. γλ. σπόρους μουστάρδας

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ

2 σκελίδες θρυμματισμένο σκόρδο

1-2 κόκκινες πιπεριές chilli κομμένες σε φέτες

2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη

2 κουταλιές της σούπας κουρκουμά

8 φιλέτα μπούτι κοτόπουλου χωρίς πέτσα

400 γραμ. γάλα καρύδας

4 γεμάτες κουταλιές της σούπας κάσιους τα οποία έχουμε μουλιάσει σε βραστό νερό για 10 λεπτά

μερικά φύλλα κόλιανδρο (για το σερβίρισμα)

μαγειρεμένο ρύζι basmati (για το σερβίρισμα) 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας λάδι σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε τους σπόρους μουστάρδας και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσουν να σκάνε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μια γερή πρέζα αλατιού και τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το τζίντζερ, το σκόρδο, τις πιπεριές τσίλι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά. Ανακατεύουμε το κοτόπουλο με τα μπαχαρικά και το κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να αλλάξει το χρώμα του κρεμμυδιού και να γίνει αδιαφανές.

2. Ανακατεύουμε δυνατά στο μπλέντερ το γάλα καρύδας μαζί με τα  στραγγισμένα κάσιους  και ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο τηγάνι με το κοτόπουλο. Σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να πήξει και στη συνέχεια προσθέτουμε φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι.

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ (για 24 ΜΠΑΡΕΣ)

  • 1 1/2 φλυτζάνι ολόκληρα ωμά κάσιους
  • 1 1/2 φλυτζάνι ολόκληρα ωμά αμύγδαλα
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ωμά καρύδια πεκάν
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 φλιτζάνι κολοκυθόσπορους
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζανιού μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 30 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα
Περισσότερα...