Συστατικά

  • 1 φλιτζάνι καρύδια
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γ αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 3/4 φλιτζανιού ξινόγαλα
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.σ. λιωμένο ανάλατο βούτυρο
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 2 αυγα
  • 1 φλιτζάνι μύρτιλα
  • 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη για το γλάσο
  • 2 κ.σ. Χυμός λεμονιού για το γλάσο

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
  2. Απλώνουμε μια στρώση καρυδιών σε φύλλο ψησίματος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά. (Τα παρακολουθούμε σχολαστικά γιατί μπορεί να καούν.) Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Βάζουμε σε ένα μπολ το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα κα το αλάτι και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
  4. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, το βουτυρόγαλα, τα αυγά, τη βανίλια, το λιωμένο βούτυρο και το λάδι.
  5. Χύνουμε τα υγρά συστατικά στο μπολ με τα ξηρά προσεκτικά χωρίς να τα ανακατέψουμε ιδιαίτερα. Αλευρώνουμε τα μύρτιλα και τα ψιλοκομμένα καρύδια και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
  6. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 10 επί 20 εκατοστά και έπειτα ρίχνουμε το μείγμα μέσα σε αυτό. Ψήνουμε για 55-60 λεπτά. Εναλλακτικά, βουτάμε μια οδοντογλυφίδα στο μείγμα. Όταν βγαίνει καθαρή σημαίνει ότι το κέικ είναι έτοιμο. Βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει για 20 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.
  7. ΓΛΑΣΟ:  Ανακατεύουμε καλά την άχνη ζάχαρη με το του χυμού λεμονιού και αλείφουμε το μείγμα επάνω στο κέικ όσο είναι ακόμη ζεστό.