ΥΛΙΚΑ (για 10-12 άτομα)

Φρυγμένο μείγμα μπαχαρικών

  • 1 κουταλιά σούπας ολόκληρο σπόρο κόλιανδρου ή 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι σε κόκκους ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι σε σκόνη
  • 8 ολόκληρα γαρίφαλα ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

 Σπόροι κολοκύθας

  • 1 λίτρο νερό
  • 1 αλάτι κουταλάκι του γλυκού
  • 1 κουταλιά λάδι κανόλα
  • 1/2 αλάτι κουταλάκι του γλυκού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού από το φρυγμένο μείγμα μπαχαρικών

 Σούπα

  • 1 κουταλιά λάδι canola για την επικάλυψη των λαχανικών
  • 1 κολοκύθα 5 κιλών κομμένη στη μέση με τους σπόρους την οποία έπειτα θα κόψουμε σε φέτες
  • 2 καρότα αποφλοιωμένα και κομμένα στη μέση κατά μήκος
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 1 σέλινο σε φέτες
  • 1/2 αλάτι κουταλάκι του γλυκού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού από το φρυγμένο μίγμα μπαχαρικών
  • 2-3 φλιτζάνια νερό
  • 1/4 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα (προαιρετικό)

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Μείγμα Φρυγμένων Μπαχαρικών

  1. Σε ένα μύλο μπαχαρικών αλέθουμε το ολόκληρο κόλιανδρο, το πιπέρι και το σκόρδο. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε την κανέλα και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, ενώ ανακατεύουμε για περίπου 2-3 ​​λεπτά.
  2. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για να κρυώσει έτσι ώστε να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε στη σούπα και στους κολοκυθόσπορους.

 

Σπόροι κολοκύθας

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
  2. Ρίχνουμε ένα λίτρο νερό με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μια κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία.
  3. Αφαιρούμε τους σπόρους από την κολοκύθα, αφού τους διαχωρίσουμε καλά και τους σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Τους στραγγίζουμε και τους στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας.
  4. Ψεκάζουμε τους σπόρους με το λάδι. Ρίχνουμε το αλάτι και το μείγμα καρυκευμάτων έτσι ώστε να καλυφθούν καλά. Τους τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα και είναι έτοιμοι για ψήσιμο.
  5. Ψήνουμε τους κολοκυθόσπορους για 30 λεπτά ανακατεύοντας περιστασιακά.
  6. Αυξάνουμε τη θερμότητα στους 190 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

 

Σούπα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Kελσίου.
  2. Λαδώνουμε ελαφρά τις φέτες της κολοκύθας και τις τοποθετούμε (με την πλευρά της φλούδας να ακουμπάει στο ταψί) στο ταψί μαζί με τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλινο.
  3. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά και αφαιρούμε όλα τα υλικά εκτός από την κολοκύθα. Μαγειρεύουμε την κολοκύθα άλλα για άλλα 10-15 λεπτά ή έως ότου να γίνει τρυφερή η σάρκα της. Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο, περιμένουμε να κρυώσει λίγο.
  4. Τοποθετούμε όλα τα ψημένα λαχανικά σε ένα μπλέντερ.
  5. Zεσταίνουμε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον πουρέ λαχανικών, το αλάτι και 2 κουταλάκια του γλυκού από το μείγμα των φρυγμένων μπαχαρικών.
  6. Προσθέτουμε αρκετό νερό (περίπου 2-3 φλιτζάνια) στον πολτό έτσι ώστε να τον αραιώσουμε και να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά. Σερβίρουμε γαρνίροντας με τους ψημένους κολοκυθόσπορους και μαϊντανό προαιρετικά.